Burnt ends van Iberico buikspek

Burnt ends van Iberico buikspek

Share

De originele Burnt Ends maak je van de point, het vettere deel van de brisket. Voor rundvlees dus. Maar deze burnt ends van Iberico buikspek zijn minstens even lekker. Dit is écht een van de allerlekkerste dingen die je op de bbq kunt maken.


Ingrediënten

  • Iberico buikspek
  • zeezout
  • bruine basterdsuiker
  • versgemalen peper
  • zoete (Hongaarse) paprikapoeder
  • uienpoeder
  • knoflookpoeder
  • honing
  • ketjap manis of ketjap medja
  • 50 gram roomboter

Benodigdheden

  • scherp vleesmes
  • blokje rookhout (in dit recept gebruik ik appel)
  • aluminiumfolie
  • BBQ-tang
  • lekbak
  • schaal
  • aluminiumfolie
  • kwastje

Bereidingswijze

Begin met het maken van de rub. Je kunt gerust (veel) meer maken dan je nodig hebt, want deze rub past uitstekend bij vrijwel alle rundvlees. Bovendien kun je de rub in een gesloten verpakking op een donkere plek maandenlang bewaren.
Neem gelijke delen zeezout, bruine basterdsuiker, versgemalen peper en zoete (Hongaarse) paprikapoeder. Voeg daaraan de helft van deze hoeveelheid uienpoeder toe en een vierde deel knoflookpoeder. Gebruik je dus 100 gram zeezout, dan voeg je daaraan ook 100 gram bruine basterdsuiker, 100 versgemalen peper en 100 gram zoete (Hongaarse) paprikapoeder. Daarbij: 50 gram uienpoeder en 25 gram knoflookpoeder. Je hebt nu een mooie voorraad.

Snijd het vlees in blokjes van circa 3 x 3 x 3 cm. Wentel de blokjes door de rub totdat ze rondom bedekt zijn.
Maak de BBQ gereed voor indirecte bereiding op 120 graden. Gebruik het hitteschild in de kamado of leg in de kogel-bbq de kooltjes aan de ene kant en het vlees zover mogelijk daarbij vandaan aan de andere kant.
Leg een blokje appelhout op de kooltjes.
Plaats een lekbak onder het rooster en leg het spek op het rooster.
Laat de blokjes ongeveer 3 uur in de BBQ roken. Controleer af en toe of ze al mooi gekleurd zijn. Als ze donkere randjes beginnen te krijgen, mogen ze van de BBQ.
Leg het vlees in een schaal en giet er royaal honing en ketjap manis of ketjap medja overheen. Voeg nog 50 gram roomboter toe. Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats deze terug in de BBQ voor nog eens 2 uur.
Gebruik een kwastje om alle spekblokjes in te wrijven met een laksaus van gelijke delen honing en ketjap. Leg dan de blokjes spek weer op het rooster bij een temperatuur van 180 graden. Zodra de suikers in de laksaus gekaramelliseerd zijn (circa 10-15 minuten), zijn de burnt ends klaar.

Reacties

Reacties