Chuck eye steak van de barbecue

Share

De chuck eye steak heeft als bijnaam de poor mans rib eye. Hij mag geen rib eye heten omdat hij van de vijfde rib van het rund is gesneden; rib eye wordt gesneden uit de 6e tot de 12e rib. Maar de chuck eye steak is supermals en heeft ietsje meer vet dan de rib eye. Maar dat beetje extra vet geeft dit vlees ook een nog diepere smaak. Die smaak wil je bij de bereiding benadrukken, niet wegdrukken. Houd het simpel.

Ingrediƫnten:
Chuck eye steak
grof zeezout
peper uit de molen
1 bol knoflook
5 ansjovisfilets
1 eetlepel worchestersaus
3 eetlepels gehakte peterselie
1 citroen
olijfolie

Benodigdheden:
kernthermometer
scherp vleesmes
BBQ-tang
kwastje

Haal de steak een uur voor de bereiding uit de koelkast. Wrijf het vlees in met zeezout en gemalen peper en strooi er 2 eetlepels gehakte peterselie overheen. Giet er rondom wat zonnebloemolie over. Dek het vlees af en laat het op kamertemperatuur komen.
Maak de BBQ gereed voor grillen met directe hitte bij een temperatuur van 250 graden.

Snijd van een bol knoflook de bovenkant af en leg deze op een velletje aluminiumfolie. Maal er peper overheen, leg de ansjovisfilets erop, voeg een eetlepel gehakte peterselie toe en giet een scheut olijfolie over het geheel. Vouw het pakketje dicht en leg het een half uur op de BBQ. Knijp dan de knoflooktenen uit en prak ze met de ansjovisfilets tot een pasta. Giet er nog wat olijfolie bij en een eetlepel worchestersaus. Goed door elkaar roeren.

Snijd een citroen doormidden en leg deze met de vruchtzijde naar beneden op de BBQ totdat deze mooi bruin is gekleurd.

Gril het vlees en bestrijk het met een kwastje tijdens het grillen een paar keer met de knoflookpasta.
Als de steak een kerntemperatuur van 52 graden heeft bereikt, is het klaar. Laat de steak na het grillen een paar minuten rusten. Knijp de geroosterde citroen vlak voor het serveren boven het vlees uit.