Chuck eye steak
Bereiding direct, 52 graden
Als je dol bent op rib eye, dan zul je zeker ook de chuck eye steak kunnen waarderen. Bijgenaamd: de poor mans rib eye. De chuck eye steak mag geen rib eye heten omdat hij van de vijfde rib van het rund is gesneden. Rib eye wordt gesneden uit de 6e tot de 12e rib.
Een goede chuck eye steak is supermals en heeft nog ietsje meer vet dan de rib eye. Maar dat geeft dit vlees ook een nóg diepere smaak.
Puur vlees
Houd de bereiding simpel. Je wil de smaak van dit heerlijke vlees benadrukken, niet wegdrukken. Geen rubs, geen sauzen, gewoon puur vlees.
Haal de steak uit de koeling, dep ‘m droog en wrijf ‘m rondom in met grof zeezout. Laat ‘m daarna een uur lang afgedekt op kamertemperatuur komen.
Maak ondertussen de BBQ gereed voor grillen met directe hitte op 250 – 300 graden. Echt heet dus, je gaat knallen met die steak. Gebruik bij voorkeur een gietijzeren rooster.
Dep het vlees nogmaals droog voordat je het gaat grillen. Leg het daarna op het rooster en keer het om de 15 seconden om. Houd de kernthermometer bij de hand. Bij een kerntemperatuur van maximaal 52 graden moet het vlees van het rooster. Het zal nog zeker drie graden nagaren. Mag het van jou ook écht rood zijn, haal de steak er dan bij 50 graden af.
De intense directe hitte heeft, als het goed is, voor een schitterend krokant laagje op het vlees gezorgd. Hou je daarvan, eet het vlees dan meteen op. Laat het niet rusten, want dan gaat dat krokante verloren. En laat je het wel rusten: leg het vlees dan in elk geval op een rooster met een lekbakje eronder, zodat de steak niet zompig wordt in z’n eigen vocht dat onvermijdelijk uit het vlees sijpelt. Een laatste snufje zout en wat verse peper maken de chuck eye steak helemaal af. More is less, echt waar.
Foto’s © The Meatlovers