Kleine jongen (5)

Share

Weldenkende mensen lachen erom: wedergeboorte. Ik ben zo’n weldenkend mens, denk ik, maar toch durf en kan ook ik niet geheel uitsluiten, dat wij na onze dood opnieuw worden geboren. Wederom als mens of in een geheel andere gedaante: als dier, boom, druipkaars, et cetera.
Terwijl ik deze handleiding voor het leven van mijn zoon Kick schrijf, bedenk ik dat deze toch ook prima in breder verband dienst zou kunnen doen: als handleiding bij een eventuele wedergeboorte in menselijke gedaante. (Voor wedergeboorten in de vorm van een dier, boom, druipkaars of anderszins zie ik vooralsnog geen toepassing, maar wellicht zie ik mogelijkheden over het hoofd.)
Waarom nemen we niet het zekere voor het onzekere? Waarom zouden we ons nogmaals stoten aan dezelfde steen? Laten we alle do’s & dont’s van het menselijk leven met elkaar delen en vastleggen in een geschrift dat zowel gedrukt als digitaal beschikbaar is (we moeten beslist ook een iPhone app bouwen!) dat bij onze eventuele wedergeboorte beschikbaar is. Want de Bijbel en de Koran, die zijn er waarschijnlijk nog wel over honderd jaar, maar een toegankelijke en praktische handleiding voor het leven, gebaseerd op de verzamelde inzichten van weldenkende mensen? Niet zonder meer. En daarom: laten wij die handleiding samen schrijven.
Natuurlijk, we gaan het oneens zijn. Mijn opvattingen zullen lang niet altijd stroken met de uwe en wat u vindt, vind ik dan bijvoorbeeld weer niet. Dat ga je krijgen, onvermijdelijk, maar daar vechten we ons wel uit. Toch?
Ik nodig u nadrukkelijk uit mee te schrijven. Wat heeft u geleerd van uw eigen successen en mislukkingen, wat zou u een volgende keer anders doen en wat zou u liever laten, hoe zou u het geluk in een volgend leven wél geheel naar uw hand zetten?

Om te onderstrepen, dat dit mij ernst is, heb ik alvast een cover design gemaakt. Mocht u een taalpurist wezen en wars zijn van het volstrekt onnodige gebruik van Engelstalige woorden in Nederlandstalige teksten… wel, ik stel mij graag flexibel op. We noemen het dan gewoon ‘een ontwerp voor een kaft’. Als u zich net zo flexibel kunt opstellen in zaken die voor mij belang hebben (ik hecht bijvoorbeeld zeer aan de naamsvermelding van de auteur op de kaft, Marcel Maassen en verder niets of niemand), dan hebben we een uitstekende basis voor verdere samenwerking.

Gaan we het doen?
Zo ja: reageer naar hartenlust en uitvoerig op elk bericht in deze Kleine Jongen-reeks. Neem vooral geen blad voor de mond, zeg het onomwonden en recht voor z’n spreekwoordelijke raap en zeg het vooral ook voort. Samen doen we het volgende keer beter. Of blijven we liever aanmodderen?

Praat mee, denk mee. Klik hier