Share

Offset smoker

Offset smoker Horizon

In een offset smoker werk je altijd met indirecte hitte op een temperatuur tussen de 100 en 150 graden. De BBQ bestaat minimaal uit twee delen: een vuurkamer (firebox) met een doorlaat voor warmte en rook naar de gaarkamer. Er zijn ook offset smokers met nog een verticale rookruimte die ideaal is voor het roken van vis en worst en die je ook kunt gebruiken als warmhoudkamer voor gerechten die van de BBQ komen.

Waar je met een kamado een deflector nodig hebt en in een kogel-BBQ de kooltjes moet verschuiven om indirecte hitte te creƫren, heb je in een offset smoker standaard indirecte hitte. Dat is een voordeel maar daar staat bij veel offset smokers tegenover dat je juist geen beschikking hebt over directe hitte om vlees mooi dicht te schroeien. Er zijn echter ook offset smokers te verkrijgen met een rooster in de firebox.

Je kunt de vuurkamer stoken met houtskool en briketten en daar rookhout aan toevoegen. Het echte stoere werk: stoken met hout. Maar daar kleven wel risico’s aan: vlees dat over smoked (teveel rook) is of zelfs naar teer smaakt. Het doseren van het rookaroma is veel lastiger met hout.

In de gaarkamer liggen roosters waarop het voedsel wordt bereid. Met de uitlaatklep op de uitlaat van de gaarkamer en met de schuiven in de vuurkamer regel je de temperatuur.

Offset smokers zijn er van balkonformaat tot festivalformaat, trailer smokers die achter een flinke pickup worden gehangen. Ze zijn er ook in vele kwaliteiten. Een goede (en dure) offset smoker is gemaakt van dik staal en van onderdelen die stevig aan elkaar zijn gelast in plaats van aan elkaar geschroefd zodat ze vrijwel luchtdicht zijn.

Waarom hebben zoveel smokers die je kunt kopen in hun merknaam iets met Oklahoma of Joe? Lees het verhaal van Oklahoma Joe.