T-bone steak van de BBQ

Share

Een T-bone steak perfect bereiden op de barbecue, dat is niet makkelijk. Je hebt immers twee verschillende stukken vlees in één: een deel ossenhaas (het kleinere deel) en een deel entrecote. En beide delen vragen om een andere kerntemperatuur. De ossenhaas wil je op maximaal 52 graden serveren, de entrecote mag wel 56 graden zijn. Met het trucje in dit recept gaat je dat lukken.

Ingrediënten

  • T-bone steak
  • grof zeezout
  • peper uit de molen
  • teentje knoflook
  • een knolselderij of een grote (zoete) aardappel of sinaasappel om het ossenhaasdeel van de T-bone tegen de hitte te beschermen tijdens de bereiding

Benodigdheden

  • kernthermometer
  • scherp vleesmes
  • houtsnippers (in dit recept gebruik ik eiken en beuken)
  • aluminiumfolie
  • BBQ-tang

Maak de BBQ gereed voor indirect garen op een temperatuur van ongeveer 120 graden. In een kamado gebruik je daarvoor het hitteschild. In een kogel-BBQ schuif je alle kooltjes naar één kant van de BBQ en leg je het vlees zover mogelijk bij de kooltjes vandaan op het rooster. Regel de temperatuur met de schuiven boven en onder.
Als de BBQ een constante temperatuur heeft van rond de 120 graden, voeg je het rookhout toe. Blokjes (chunks) rookhout kun je direct op de kolen leggen. Gebruik er niet meer dan twee. Houtsnippers vouw je in een velletje aluminiumfolie waarin je daarna boven en onder enkele gaten prikt. Zo kan de hitte erin en de rook eruit. Week de houtsnippers niet in water, gewoon droog gebruiken.

De T-bone gaat koud uit de koelkast op het rooster. Wrijf het vlees rondom stevig in met een doormidden gesneden teentje knoflook. Masseer zeezout en peper in het vlees en wrijf het in met zonnebloemolie.
Snijd van een knolselderij twee plakken en leg die op en onder het ossenhaasdeel van de T-bone. Dat is het kleinere deel van het vlees. Dit doe je om de ossenhaas te beschermen tegen teveel hitte. Je kunt ook een schijf aardappel of sinaasappel of iets anders hiervoor gebruiken.

Gaar de T-bone totdat de kerntemperatuur van de entrecote 45 graden is. Controleer de temperatuur van de ossenhaas. Als het goed is, is deze enkele graden lager. Verwijder de knolselderij.

Stook de BBQ op tot een temperatuur van 250 graden. Leg het vlees op het rooster met de ossenhaas zoveel mogelijk aan de rand.
Zodra de ossenhaas een kerntemperatuur heeft van 50 graden, haal je het vlees van de BBQ. Als het goed is, is de kerntemperatuur van de entrecote enkele graden hoger. Laat de steak een paar minuten rusten onder een stukje folie. Snijd daarna de beide delen van het bot en snijd plakjes haaks op de vleesdraad. Deze loopt in de T-bone evenwijdig aan de poot van de T.

Hier zie je het videorecept voor de bereiding van de T-bone steak.