2 trucjes voor waanzinnig krokante aardappeltjes van de barbecue

Share

Deze gebakken aardappeltjes van de BBQ zijn écht ultiem. Zo heerlijk krokant van buiten, zo smaakvol en zacht van binnen. Twee simpele trucjes maken het verschil. En die heb ik niet zelf bedacht, maar afgekeken van Serious Eats (The Best Crispy Roast Potatoes Ever Recipe). Ik heb wel mijn eigen draai gegeven aan hun recept om het nog ietsje lekkerder te maken en ik heb het aangepast voor bereiding op de barbecue. Zo maak je deze superkrokante aardappels op je kamado of kogelbarbecue.

Stap 1: vastkokende aardappels koken

Gebruik vastkokende aardappelen die je geschild of ongeschild in partjes snijdt (niet te klein). Neem geen voorgekookte aardappelen, dat gaat niet werken. Voor deze video heb ik rauwe ongeschilde krieltjes gebruikt die ik in de lengte doormidden heb gesneden.
Kook de aardappelen met ruim zout en voeg een theelepel natriumbicarbonaat toe aan het kookvocht (truc 1). Natriumbicarbonaat, of kortweg bicarbonaat, is hetzelfde als baking soda, zuiveringszout of dubbelkoolzure soda. Maar let op: dat is niet hetzelfde als bakpoeder, dat is een ander product.
Laat de aardappelen koken totdat ze bijna gaar zijn. Er moeten kloofjes en putjes in het oppervlak ontstaan. Het bicarbonaat versnelt en versterkt dit proces, het helpt de structuur van de aardappel af te breken. En dat is essentieel voor een krokante korst. Op een glad oppervlak ontstaat er weinig korst.
Giet de aardappels af als ze klaar zijn en laat ze zo snel mogelijk in ijskoud water afkoelen zodat ze niet verder doorgaren. Voor het allerbeste resultaat zet je ze daarna een uurtje in de koelkast. Vocht en krokant, dat gaat niet samen. Om een krokant laagje op een product te kunnen bakken, zal het droog moeten zijn. Dat geldt voor deze aardappels maar ook voor vlees, vis, et cetera. Zolang er vocht aanwezig is, zal dat vocht eerst moeten verdampen voordat de temperatuur oploopt naar 130 graden en meer. En dan pas begint de Maillard-reactie waarbij suikers en eiwitten met elkaar reageren en die mooie bruine kleur ontstaat en die krokante korst.
In de koelkast heerst een heel droog klimaat en dat zorgt ervoor dat je aardappels meer vocht verliezen en nog sneller en beter zullen bruinen op de BBQ.

Stap 2: maak een heerlijke kruidenolie om de aardappels in te bakken

Giet lekkere extra vergine olijfolie in een pannetje en voeg daar je favoriete kruiden aan toe. Ik gebruikte in dit recept gehakte verse knoflook, salie, peterselie en rozemarijn. Ook heel lekker: een paar ansjovisfilets fijn wrijven in de vijzel en die toevoegen.
Laat de olie en de kruiden op een laag vuur zachtjes pruttelen. Pas op dat de knoflook niet verbrandt, dan kun je opnieuw beginnen. Verbrande knoflook is écht vies.
Zeef deze olie en bewaar de kruiden.

Stap 3: gril de aardappelen op de barbecue

Je hebt directe hitte nodig, ongeveer 200 graden. Leg de aardappeltjes op een dubbel laagje stevig aluminiumfolie en giet de olie eroverheen. Sluit de kap en laat ze mooi bruin kleuren. Dat zal ongeveer 10-15 minuten duren maar controleer dat vooral steeds. Keer af en toe een aardappeltje om en kijk of er al een mooie bruine korst ontstaat.

Als alle aardappelen mooi gebruind zijn aan de kant die op het folie ligt, is het tijd om ze om te draaien. Roer er niet doorheen met een grote lepel maar draai ze één voor één voorzichtig om met de hand of met een lepel of vork (niet erin prikken hoor!). Op deze manier krijg je rondom het allermooiste resultaat.

Als alle aardappelen super crispy zijn gebakken, schep je de kruiden erdoorheen die je eerder uit de olie hebt gezeefd. En dat is truc 2: de kruidige olie heeft de aardappelen al een hele lekkere smaak gegeven en nu voeg je die kruiden eraan toe voor een echte smaaksensatie. En die kruiden zijn voor de afwisseling nu eens niet verbrand, zoals helaas meestal het geval is. Een simpele maar heel vernuftige list.

Geniet van de allerlekkerste, allerkrokantste aardappeltjes van de BBQ.