Bloemkool van de BBQ

Share

Bloemkoolsteaks zijn hartstikke hip maar met een steak heeft het natuurlijk niets te maken. Lekker is een goed gekruide, mooi gegaarde en vervolgens gegrilde plak bloemkool echter wel degelijk. Zeker als je daar ook nog wat rook tegenaan gooit. Heerlijk. Dit is mijn recept voor bloemkool van de BBQ.

Stap 1: leg de bloemkool met de stonk naar beneden op een snijplank. Snijd van buiten naar binnen en van boven naar beneden delen van de bloemkool weg totdat je er een mooie plak van krijgt van ongeveer 1,5 centimeter dikte.

Stap 2: strijk de bloemkoolplak in met een neutrale olie (zonnebloemolie of arachideolie zijn prima)

Stap 3: breng de bloemkool op smaak met zout, peper en kruiden naar keuze. In dit recept gebruikte ik knoflookpoeder, uienpoeder en cayennepeper.

Stap 4: voeg wat rookhout toe voor een lekker rookaroma. In dit recept gebruik ik hickory dat een vrij forse rok geeft. Dat kan prima bij bloemkool, die verdraagt wel wat rook.

Stap 5: gaar de bloemkool bij indirecte hitte op ca. 120 graden gedurende 10 minuten tot een kwartier. Prik met een vork in de bloemkool om te voelen of deze al zacht is.

Stap 6: als de bloemkool gaar is, gril je hem af op circa 220 graden met directe hitte. Je kunt er nog wat extra olie overheen strijken. Een scheutje olijfolie eroverheen na het grillen is zeker ook lekker. Of een klontje roomboter. En dat is het recept Snel, lekker en simpel.