Van mei tot juli bloeit de vlier. En dan is het tijd om deze zalige zoetigheid te maken: gefrituurde vlierbloesemschermen.
- Pluk mooie volle takken vlierbessenbloesem. En die noem je dan voortaan vlierbloesemschermen. Wisten wij ook niet.
- Schud ze even voorzichtig uit om mogelijke insecten te dumpen. Als er kleine zwarte kevertjes in zitten, dan wil je die niet eten. Word je naar van.
- Maak een gewoon pannenkoekenbeslag zoals je dat gewend bent. Je weet wel: iets met bloem, een eitje, melk en een snufje zout.
- Neem je favoriete pan om in te frituren en je favoriete olie. Wij frituren graag in arachide-olie.
- Doop de vlierbloesemschermen in het pannnenkoekenbeslag en houd ze vervolgens aan het steeltje vast terwijl je de bloemetjes laat spartelen in de hete olie. En met ‘heet’ bedoelen we circa 180 klein nulletje C.
- Zodra de bloemetjes goudbruin zijn, haal je ze er weer uit. Even afdeppen op een keukenpapiertje en daarna bestuiven met poedersuiker.
- Je kan er ook honing, stroop, kaneel en alles wat je verder lekker lijkt bij geven. Succes verzekerd.
O ja… aan de bloesem van de vlier worden voorspellende krachten toegeschreven. In Centraal-Europa hangen jonge meisjes in de nacht van eenentwintig juni een bloeiende bloeiwijze achter het bed. Hierdoor zal hun toekomstige echtgenoot zich in hun droom openbaren. Dan weet je dat!