Hoe je rijk wordt van ui snijden

Share

Marcel Maassen filet-americain-AH uitjes

Tweemaal filet Americain van de Albert Heijn. Links zonder, rechts met ui. Verder exact hetzelfde product. ‘Om je een eindje op weg te helpen, hebben we de uitjes alvast voor je gesnipperd’, schrijft AH erbij in de webwinkel. Ze hadden me natuurlijk nog verder op weg geholpen door mijn broodje alvast te smeren, op te eten en weer uit te kakken, dan had ik er helemaal geen omkijken meer naar gehad, maar evengoed: sympathiek. Er zijn vast concurrenten die veel minder attent zijn en die gewoon een ongesnipperde ui mee verpakken, misschien zelfs ongeschild. Niet de Albert Heijn hoor, die maken het lekker makkelijk voor je. Geen stinkvingers, afgesneden vingertoppen of een vuil aanrecht.
Kost dat nog wat, dat voorsnipperen van de ui? Op het oog niet: in beide verpakkingen zit 150 gram en beide producten kosten € 2,35. Service van de zaak dus.
Maar wacht eens: waar links filet Americain zit, zit rechts ui. De kiloprijs van de filet links is € 15,67 en die van de filet rechts met ui is ook € 15,67. Dus: de filet en de ui zijn even duur. Maar een kilo uien kost bij de AH toch echt maar € 1,05. Het voorsnipperen van de ui maakt de ui van Albert Heijn dus 15 keer zo duur.
Ik heb de stopwatch ingedrukt bij het zelf schillen en snipperen van een kilo uien met de keukenmachine: 5,13 minuten. In een uur doe ik op klein-ambachtelijke wijze dus minimaal tien kilo. AH-winkelwaarde indien verpakt bij een doosje filet Americain om de klant een eindje op weg te helpen: € 156,70. Na aftrek van de inkoopkosten van tien kilo ui à € 10,50 houd ik daar € 146,20 aan over.
Een jaar heeft 52 weken, keer 5 werkdagen is dat 260 dagen, daarvan wil ik er toch wel veertig vrij zijn, blijft over 220 dagen keer 8 uur en dat vermenigvuldigd met € 146,20… Dan kom ik op een jaarsalaris van € 257,312.
Ik denk dat ik het doe! Dit was mijn laatste stukje voor Meneren.
Naschrift: dit stukje verscheen eerder op meneren.nl