Kènjer van hie

Share

Een muzikale groet van Limburg aan haar zonen en dochters, thuis en in den vreemde.
Beschikbaar in alle populaire online stores (zoals Spotify, iTunes, Google Play Music en Tidal)

De aanleiding tot dit project

In 2017 vierden we het 150-jarige bestaan van de Provincie Limburg. Ter gelegenheid van dit heuglijke feit verscheen Volkskrant Magazine op 6 mei 2017 als speciaal Limburg-nummer. Voor dat nummer schreef ik een uitvoerig verhaal over de herkomst van onze Limburgse culinaire trots: het zuurvlees (dat kun je hier lezen). En uiteraard publiceerde ik daarbij het recept.
Naar aanleiding van dat verhaal kreeg ik veel reacties van Limburgers die net als ik in ‘vrijwillige ballingschap’ leven. Vertrokken uit Limburg, veelal naar de Randstad, maar een aantal ook naar verre buitenlanden. Het trof mij dat al deze mensen zich nog steeds ten diepste Limburger voelden en verbonden met hun streek van herkomst. Net als ik.
Dit gegeven zette mij maanden later ertoe aan om dit lied te schrijven over dit thema.
Kènjer van hie is een groet van Limburg aan haar dochters en zonen in den vreemde. De kern van de tekst: waar je ook bent, wat je ook doet, je bent en blijft een kind van Limburg.

Over de videoclip

De schitterende historische beelden die je in de videoclip ziet, zijn allemaal gemaakt door amateurfilmer Cees Berkelaar (1916-1974) uit Vinkeveen. Hij begon in de jaren vijftig met filmen en deed dit tot zijn dood.
Cees Berkelaar kwam met zijn gezin vaak in Zuid-Limburg en filmde ook daar veelvuldig. Met name in en rond Schaesberg, waar familie woonde in de wijk De Kakert. Natuurlijk filmde hij de toeristische hoogtepunten, zoals het Drielandenpunt en het uitzicht vanuit de kabelbaan in Valkenburg. Maar hij had ook oog voor het sociale leven van alledag. Zoals een spelletjesdag in de Kakert, een sportdag, de kampioenswedstrijd van voetbalclub de Kakertse Boys.
Veel meer beelden van Cees Berkelaar vind je op de Facebook-pagina waarop de erven Berkelaar zijn prachtige historische filmdocumenten ontsluiten.

Kènjer van hie Marcel Maassen en Vrunj artwork

Wie werkten er mee aan het lied?

Dit zijn alle mensen die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van Kènjer van hie:

 • Rogier van der Zwaan: vleugel
 • Ward Veenstra: akoestische gitaar, elektrische gitaar, bas, drums, compositie, arrangement en productie
 • Brandt Attema: bastrombone
 • Ron Schaaper: hoorn
 • Hans van Loenen: trompet
 • Alex Douma: koor
 • Niko Vermeer: koor
 • Tessa Buijs: koor
 • Niels van der Linden: koor
 • Edward Hermans: incubator
 • Marcel Maassen: compositie, tekst, zang, camera en montage videoclip

Tekst en vertaling

De hele tekst en de vertaling in het Nederlands vind je hier.

Je kunt tijdens het afspelen van de video in YouTube ook ondertitels laten meelopen in het Nederlands. Door in de bedieningsbalk onder de video rechtsonder op het CC-icoontje te klikken, schakel je de ondertitels in.

Ondertitels kiezen YouTube