Kleine jongen (7): Jouw eerste schooldag en het Carrièrestress-syndroom

Share

In mijn Handleiding voor een volgend leven mag deze tip beslist niet ontbreken: zorg, dat je niet reeds op je eerste schooldag getraumatiseerd raakt voor het leven. Dat kan zomaar gebeuren namelijk, zo wijst recent wetenschappelijk onderzoek uit. Een vierjarige kleuter wiens eerste schooldag niet goed verloopt, kan daardoor levenslang getraumatiseerd raken: moeite met veranderingen, niet kunnen omgaan met uitdagingen, een continu gevoel van onveiligheid, et cetera.
Even tot jou, Kick, ter geruststelling: jouw eerste schooldag, afgelopen maandag, verliep uitstekend! Wij hadden dan ook alle geldende regels, tips en voorschriften dienaangaande in acht genomen en je hebt daarom geen enkele reden getraumatiseerd te wezen. Dus geen gezeur meer over kleuterstress, opeten ja!

Wat een naam! Raphaela Carrière. Ik ben verliefd!
Raphaela Carrière is de wetenschapster die dit voorjaar de planeet deed schudden met het nieuws dat een kleuter op z’n eerste schooldag ernstig getraumatiseerd kan raken. Ik stel voor, dat we vanaf heden van het Carrièrestress-syndroom spreken. Want dat is natuurlijk wat de kleuter overkomt: je eerste schooldag is het begin van je carrière en sommige kleuters schieten daarvan onmiddellijk in de stress. Een citaat uit het persbericht waarmee het onderzoeksnieuws wereldkundig werd gemaakt ‘Kinderen ontwikkelen al vroeg een gevoel van veiligheid dat onder andere is gebaseerd op relaties met anderen en de voorspelbaarheid van hun omgeving. Door veranderingen hierin wordt het gevoel van veiligheid minder stabiel, wat het kind kwetsbaar maakt. Dit is met name het geval bij veel veranderingen tegelijk in de omgeving, dagstructuur en relaties, zoals bij het voor het eerst naar school gaan.’
Gelukkig kunnen wij onze kinderen voor dit dreigend psychisch leed behoeden met een handvol simpele maatregelen. Laat de kleuter al voor de eerste echte schooldag kennismaken met de nieuwe juf of meester en de klasgenootjes. Plaats het kind zoveel mogelijk bij vriendjes in de klas. Geef duidelijke uitleg over regels en dagindeling. Blijf bij het kind in de klas totdat het zelf aangeeft dat het goed gaat.
Allemaal gedaan Kick, alles. Kijk naar deze foto:

Zoals je ziet, heb ik zelfs door het ruitje naast de klasdeur staan gluren totdat ik echt zeker wist, dat je geen trauma in je hoofd had. En dat op mijn verjaardag! Ja, papa was jarig maandag, op jouw eerste schooldag. Maar mijn verjaardag hebben we in volmaakte stilte laten passeren, puur en alleen omdat we jou op je eerste schooldag niet wilden belasten met nog zo’n major life event. En het feit dat we ons hadden verslapen, doet daar niets aan af. Ja, het was even haasten en je kon niet, zoals gepland, fietsend naar school. Doen we komende week heus een keer hoor, als we ons eens niet verslapen. En de les was al begonnen toen ik je het lokaal binnenbracht, maar ik geloof werkelijk niet dat je daardoor een niet te overbruggen leerachterstand hebt opgelopen. Kom kom, dat kleien krijg je heus nog wel onder de knie.

Word nooit verliefd op een naam. Raphaela Carrière, dat klinkt meer dan veelbelovend, maar een vrouw die een dynamisch, theoretisch referentiekader heeft ontwikkeld om de overgang van de kleuter naar zijn schooltijd te kunnen bestuderen, dat kan onmogelijk een lekker wijf zijn. Een lekker wijf heeft wel iets anders aan d’r kop. Ik ben zelf eens verliefd geworden op een naam en dat liep uit op een grote teleurstelling. Toen ik nog mede-eigenaar was van een communicatiebureau in Nijmegen, heb ik eens een sollicitante uit Den Helder op gesprek gevraagd voor wie er bij ons echt geen functie vacant was en er ook nimmer een vacant zou komen. God wat had dat mens een lekkere naam! Kom, hoe heette ze toch? Nou ja, je raad het al: een vlag op een modderschuit.
Wat voor de naam van een vrouw geldt, geldt ook voor haar achterkant. Heel wat vrouwen zien er van achteren bedrieglijk aanlokkelijk uit. Ongetwijfeld is dit advies aan dovemansoren gericht, maar ik wil het toch gezegd hebben: bespaar je de inspanning om vrouwen die voor je fietsen en die er van achteren aantrekkelijk uitzien in te halen zodat je een blik op hun voorkant kunt werpen. Dat valt 999 van de duizend keer zwaar tegen. En aan alleen een mooie achterkant heb je natuurlijk niets. Want je blijft niet de hele dag zeggen: ‘Schat, draai je ‘ns om.’

Omdat ie zo treffend was, deze strip die op jouw eerste schooldag verscheen: