Zelfgemaakte mayonaise is echt veeeeeeel lekkerder. En het leuke is: het is doodsimpel en je flikt ’t in een paar minuten. Kijk maar.
Recept mayonaise
Niet moeilijk, zo klaar. Kan niet mislukken. Tenzij:
- je rotte eieren gebruikt. Neem verse, superverse, kakelverse eieren. Trek ze, indien mogelijk, handmatig uit de kip!
- je te snel olie toevoegt in het begin. Easy on the olie!
- je te vroeg smaken toevoegt (peper, zout, azijn, citroensap, et cetera).
Kijk naar de video. Daar is niet in gesneden! In minder dan vijf minuten maak jij mayonaise die lekkerder is, goedkoper is en die verser is dan wat je waar dan ook kant en klaar kan kopen.
Je hebt nodig
- kakelverse eieren waarvan je alleen de eidooier gebruikt. Met slechts één eidooier heb je voldoende voor een jampotje mayonaise, maar het is een kwestie van smaak of je er twee of misschien wel drie eidooiers in wilt doen.
- dikke theelepel mosterd (Dyon-mosterd is altijd goed, maar probeer het gerust ook een keer met andere smaken)
- olie. Gebruik geen olijfolie, dat gaat heel muf smaken. En bitter. Neem olie met nauwelijks smaak en geur. Zonnebloemolie kan, maar ik gebruik arachide-olie. Heb je mee-eters? Voorkom onnodige doden en vraag of er wellicht een notenallergie speelt. Altijd slordig om je gasten om te leggen met jouw zelfgemaakte mayonaise op basis van notenolie. Want dat is arachide-olie: pinda-olie, aardnoten olie. Op z’n Engels: groundnut oil.
- kneep citroensap
- paar slagen van de pepermolen
- snufje zout
En dan, als je wilt…
Voeg kruiden toe die je lekker vindt. Met gehakte peterselie zit je altijd goed. En dille ligt voor de hand als je een saus voor bijvoorbeeld zalm maakt. Met flink wat knoflook en een scheutje witte wijn heb je ailoli te pakken. Ach, je kan er alle kanten mee op.