Oranjekip

Share

Leve de koning! Ter gelegenheid van Koningsdag en omdat ik toch nergens met vrienden teveel bier mocht drinken, maakte ik vandaag Oranjekip. Na een uurtje peinzen had ik een recept bedacht dat die kip in elk geval écht goed oranje zou maken. Met een beetje geluk smaakte het ook nog eens tof. Of dat eerste is gelukt, dat zie je hier. Wat de smaak betreft moet je mij maar geloven: dit is echt lekker. Wel een tikkeltje spicy. Volgend jaar weer!

Recept Oranjekip

Zo maak je deze feestkip.

1. Pers 7 0f 8 wortels uit met de fruitpers. Heb je die niet? Damn. Zoek een ander recept. Of zoek iemand met een fruitpers. Misschien zou je de wortels ook helemaal tot prut kunnen koken maar dat heb ik niet geprobeerd.

2. Voeg een glas sinaasappelsap bij het wortelsap.

3. Doe er vier eetlepels sweet hot chilisaus bij.

4. Kook dit goedje in totdat het enigszins stroperig wordt.

5. Voeg de volgende dingen toe aan het prutje: verse peper uit de molen, uienpoeder, knoflookpoeder, een scheutje Nam Pla (visolie) en – als je van spicy houdt – nog een beetje echte scherpe chilisaus.

6. Smeer met een kwast de kip in met dit spul. Gebruik de helft van het mengsel. Kook de andere helft nog verder in om tijdens het garen van de kip deze bij te kwasten. Nu mag het echt stroop worden.

7.  Schuif een bierblikje in de bibs van de kip zodat deze mooi rechtop kan staan in de BBQ

8. Gril de kip met indirecte hitte op een temperatuur van ongeveer 120 graden helemaal gaar. Ik haal deze bij 80 graden eraf maar er zijn mensen die hun kip (veel) langer garen. Dat hoef je echt niet te doen uit vrees dat je er ziek van wordt, want de bacteriën zijn bij 75 graden echt wel kassieweile. En hoe langer je de kip gaart, hoe droger die wordt.

9. Voor een krokante korst zul je de kip nog moeten afgrillen. Maar dat is wel nogal risicovol met zoveel suikers in dat smeersel. Dat verbrandt natuurlijk razendsnel. Zo is ie ook lekker hoor.