Ossenstaartsoep is geweldig

Share

Ossenstaartsoep is wat mij betreft kerstmenu-waardige soep. Daar sla je de plank echt niet mee mis hoor. Maar dan moet ie wel écht goed zijn.
Mijn recept dat ik je in deze video aanreik, is echt goed. Als je minimaal één keer van tevoren oefent en kieskeurige proefpersonen er blij van worden, dan heb je iets goeds in de vingers.

Ingrediënten

1 kg stukken ossenstaart
1 runderschenkel
3 flinke uien, ongepeld
5 tenen knoflook, heel, ongepeld
2 stengels prei
1 grote winterpeen
1 selderijknol
1 bleekselderij
5 takjes tijm
5 takjes rozemarijn
bosje platte peterselie
2 laurierbladen
1 Spaanse peper, in ringetjes zonder de zaadjes en zaadlijsten
5 kruidnagels
zout en peper naar smaak
1 groot blikje tomatenpuree
scheut arachide-olie om het vlees en de groente in te bakken
wijnglas Madeira
1 eetlepel Dijon mosterd
2 eetlepels Worchestersaus

Bereidingswijze

Bak de ossenstaarten rondom mooi bruin. Snijd alle groenten grof en bak ook deze. Voeg de tomatennpuree bij de groente en laat deze zachtjes ‘zweten’ in de pan. Het vuur niet te hoog zetten.
Voeg alle vlees en groenten samen in een grote soeppan en doe er de kruiden bij, los of bijeengebonden. Voeg 4 liter water toe. Laat de soep op laag vuur 8 uur lang (en langer mag zeker) trekken. Tegen de kook aan, maar absoluut niet laten koken.
Daarna zeef je de soep goed. Pluk het vlees van de stukken ossenstaarten en gooi te vette delen weg. Snijd het vlees klein en voeg het bij het gezeefde vocht. Doe daar ook de mosterd, Madeira en de Worchestersaus bij. Met zout en peper op smaak brengen.
Binden mag, doe ik niet. Gewoon zo weg slurpen, Zalig.