Rode bieten, ik was er geen fan van. Maar ik had dan ook nog nooit écht lekker klaargemaakte rode bieten gegeten. En dit is hét recept voor echt lekkere rode bieten, uit de oven of van de barbecue. Met een beetje pit en wat zuur, mooie kruiden, geroosterde pijnboombitten en lauwwarme feta.
Ingrediënten
- 5 rode bieten, ongekookt
- zout en peper naar smaak
- 1 theelepel cayenenepeper
- 3 theelepels gerookt paprikapoeder
- 2 tenen knoflook ongeschild, gekneusd met de vijzel of geplet met het koksmes
- half potje kappertjes, even uitknijpen om het ergste zuur te verwijderen
- extra vergine olijfolie
- 4 eetlepels balsamico-azijn
- 1 middelgrote rode ui, fijngesnipperd
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 2 eetlepels verse kruiden: salie, oregano en platte peterselie, gelijke delen, fijn gehakt
- 1 theelepel ingemaakte mierikswortel of de raps van verse mierikswortel
- blokje feta
Bereidingswijze
- verwarm de oven voor op 200 graden
- schil de rode bieten en snijd ze in dobbelstenen van ongeveer een centimeter
- leg de blokjes rode bieten in een ovenschaal en voeg er het zout, de peper, de cayennepeper, het gerookt paprikapoeder, de knoflooktenen, de kappertjes, de olijfolie en de balsamico-azijn aan toe. Zet de schaal in de oven voor 45 minuten en schep de bieten af en toe om.
- voeg na 15-20 minuten de gesnipperde rode ui toe
- rooster de pijnboompitten in een droge pan op laag vuur totdat ze bruin kleuren en bewaar
- hak de verse kruiden fijn en bewaar
- haal de bietjes uit de oven als ze gaar zijn. Controleer of dat zo is door er in te prikken met een vork of proef. Ze zijn goed als ze nog wel een beet hebben maar niet meer hard zijn.
voeg de gehakte kruiden en de ingemaakte mierikswortel (of de geraspte verse mierikswortel) bij de bietjes en plaats de ovenschaal nog twee minuten in de oven - haal de schaal weer uit de oven. Voeg de geroosterde pijnboompitten bij de bietjes en brokkel de feta eroverheen. Schep om. Klaar.