Salade van regenboogwortels

Share

Snel klaar, zeer gezond, het oogt schitterend en het smaakt heerlijk bovendien. Maken dus, deze wintersalade. Een aanrader voor iedereen die zijn goede voornemens nog niet heeft opgeborgen tot volgend jaar.

INGREDIËNTEN

Deze hoeveelheden volstaan voor een salade als bijgerecht voor 4 personen.

  • 500 gram regenboogwortels (het kan natuurlijk ook met alleen oranje penen, maar dit oogt toch aantrekkelijker en geeft wat meer smaakvariatie)
  • 1 eetlepel fijngehakte dragonblaadjes
  • 2 middelgrote rode uien
  • flink glas bubbels (champagne, crémant, prosecco, cava, sekt, whatever). Geen bubbels = geen paniek. Neem witte wijn. Ook geen witte wijn = wel paniek. Ander recept kiezen.
  • 6 el extra vergine olijfolie
  • 2 theelepels Dijon-mosterd
  • 2 eetlepels citroensap
  • peper en zout
  • naar wens, om het zoeter te maken: lepeltje honing

BEREIDINGSWIJZE

Schrap de wortels en snijd ze in reepjes van ongeveer een halve centimeter dik en – pakweg – acht centimeter lang. De lengte doet er niet zoveel toe. Blancheer deze reepjes in kokend water met ruim zout. Laat de worteltjes vooral niet te gaar worden. Als je een snufje bicarbonaat toevoegt aan het kookvocht, behouden de worteltjes mooi hun kleur. Laat ze na het koken zo snel mogelijk in ijskoud water helemaal afkoelen.
Kook de rode uienringen in een bodempje bubbeltjeswijn. Ook niet te lang, beetgaar. De wijn is de basis voor je dressing, niet weggooien.

Recept Salade van regenboogwortels en champagne truffel dressing Marcel Maassen

Laat de wijn waarin je de ui hebt gekookt afkoelen. Roer dan de Dijon-mosterd erdoorheen, de fijngehakte dragon en het citroensap. Terwijl je met een garde de dressing steeds goed doorroert, voeg je nu druppelsgewijs de olijfolie toe. Niet te snel, want dan krijg je geen mooie emulsie en valt je dressing uiteen. De dressing over de worteltjes gieten en doorroeren. Klaar.