Eendenborst met spitskool

Share

Nu we het toch over eendenborst hebben: waarom krijg ik in een restaurant een eendenborst altijd voorgesneden op mijn bord, wat steekt daar achter? Niemand haalt het in z’n hoofd om mijn entrecote of ribeye voor te snijden, waarom dan wel mijn eendenborst? Houd daar eens mee op.
Maar ik had dus een overvloed aan appels van mijn eigen boom in de achtertuin die ik heb omgetoverd in een overvloed aan appelstroop (recept en filmpje kijken). En dat zet je toch aan het denken: wat ga ik nou met al die appelstroop beginnen? Iemand stroop om de mond smeren zou kunnen, maar wie dan toch? Ander idee: een hoofdgerecht waarin die appelstroop een sublieme, diepzoete ondertoon toevoegt. Spitskool is al heerlijk wanneer je ‘m roerbakt en een klontje roomboter toevoegt. Met de rode ui en de appelstroop erdoorheen is het nog veel lekkerder. Met die eendenborst moet je verder dan niet te veel meer willen doen, de combinatie met die spitskool doet het werk.

Bereiding van de eendenborst

Laat de eendenborst op kamertemperatuur komen en dep deze droog met keukenpapier. Maak met een scherp mes horizontaal en verticaal insnedes in de vetrand van de eendenborst zodat er een ruitjespatroon ontstaat. Pas op: snijd niet te diep, je wilt niet in het vlees snijden. Wrijf rondom zeezout in het vlees.
Boter of olie heb je niet nodig, het vet van de eendenborst is jouw bakvet. Bak het vlees op middelhoog vuur eerst een minuut of acht op de vetzijde totdat het vet mooi bruin en krokant gebakken is. Draai de eendenborst om en bak deze nu nog ongeveer vier minuten op de vleeszijde. Haal hem daarna uit de pan, wikkel ‘m in aluminiumolie en doe daar nog een theedoek omheen zodat het vlees goed warm blijft. Laat het vlees ongeveer tien minuten rusten.

Bereiding van de spitskool

Snijd de spitskool in reepjes en roerbak deze in een wok. Zout en peper naar smaak toevoeven.
Snijd een grote rode ui in ringen en fruit deze in een pannetje in een klont roomboter. Als de uien mooi gaar zijn, doe je er een flinke eetlepel appelstroop bij. Roer dit even door, laat op temperatuur komen en voeg dan de uien met appelstroop bij de spitskool. En zo simpel is dat. Proef hoe heerlijk die combinatie van spitskool, rode ui en appelstroop uitpakt. En dat zoet past perfect bij die eendenborst.