Nog nooit zelf pesto gemaakt? Dat meen je niet!
Voor een potje pesto uit de supermarkt bedank je voortaan als je eenmaal zelf pesto hebt gemaakt. Ook de verse supermarktpesto uit het koelvak kan daar echt niet tegenop. Zelfgemaakte pesto, daar hoef je nog maar wat beetgaar gekookte pasta (liefst verse) doorheen te roeren en je eet al een koningsmaaltijd. Zó lekker.
Nog lekkerder is pasta pesto alla Genovese. Dit is het authentieke recept.
Wat, aardappels in de pasta? Jazeker.
En sperzieboontjes? Ja, ook sperzieboontjes.
Is dat lekker dan? Ja, dat is godsgruwelijk lekker.
Het recept
Voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten
- 2 tenen (verse) knoflook
- fleur de sel of gewoon zeezout
- zwarte peper uit de molen
- 160 gram verse basilicum
- 15 gram pijnboompitten
- extra vergine olijfolie
- 75 gram fijn geraspte Parmigiano Reggiano (Parmezaanse kaas)
- 40 gram Pecorino
- 200 gram sperzieboontjes
- 200 gram aardappel (kruimig)
- 400 gram verse pasta
Bereidingswijze
Begin met het maken van de pesto:
- pel de knoflook, plet de tenen en leg ze in de vijzel. Strooi er een beetje zeezout overheen en wrijf ze fijn.
- pluk de blaadjes van de basilicum en hak deze grof met het mes. Doe ze dan bij de knoflook in de vijzel. Voeg een scheutje olijfolie toe en stamp en wrijf de basilicum tot moes.
- rooster in een droge pan op het laagste vuur de pijnboompitten. Doe daarna de pijnboompitten in de vijzel en stamp ze in grove stukken. Niet helemaal fijnwrijven.
- voeg nu om en om Parmigiano Reggiano en olijfolie toe en roer om. Het moet een smeuïg geheel worden.
- Een paar slagen met de pepermolen op de pesto, nog een keer omroeren, klaar.
Kook de sperziebonen:
- was de bonen en snijd de uiteinden ervan af. Halveer de bonen.
- breng een pan water aan de kook en voeg een theelepel zout toe. Wil je de lichtgroene kleur van de sperziebonen behouden, voeg dan ook een theelepel bicarbonaat toe aan het kookvocht.
- kook de sperziebonen beetgaar. Dat duurt ongeveer vijf minuten. Proef of ze gaar genoeg zijn!
- giet de sperziebonen af en spoel ze onmiddellijk af met steenkoud water. Zo zullen ze niet doorgaren.
De aardappels en de pasta:
- schil de aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 cm.
- breng een pan water aan de kook, voeg een theelepel zout toe en kook de aardappels.
- je kunt de pasta meekoken met de aardappels. Houd de kooktijd aan die voor droge pasta wordt vermeld. Gebruik je zelfgemaakte verse pasta (beter!), houd dan een kooktijd van ongeveer vijf minuten aan.
- giet de aardappelen en de pasta af.
Het gerecht afmaken:
- doe de warme pasta en de aardappelen in een pan. Voeg de pesto en de koude sperziebonen eraan toe. Verwarm op laag vuur en roer goed om.
- serveer de pasta op warme borden en strooi er de geraspte pecorino overheen.