Share

BBQ aanmaken

Aanmaakblokjes

Witte aanmaakblokjes kun je gebruiken om je vuurkorf, houtkachel of openhaard aan te steken, maar gebruik ze niet voor de BBQ. Ze bevatten petroleum, wasbenzine of kerosine. Dat fikt lekker, maar het meurt ook als de ziekte. Die geur trekt in je vlees en in de poreuze wanden van een kamado. En gooi al helemaal nooit nog een wit blokje op de kolen om het vuur wat verder op te stoken terwijl er al vlees op het rooster ligt.

De bruine blokjes zijn gemaakt van samengeperst karton of zaagsel of naaldhout, vermengd met paraffine of een (milieuvriendelijke) brandpasta. Ze bevatten geen schadelijke stoffen maar ook deze blokjes geven een stevige geur af. Laat ze altijd helemaal opbranden voordat je begint te grillen of haal ze uit het vuur zodra de kolen branden.
Met bruine aanmaakblokjes kun je een kamado heel simpel aansteken. Je legt een paar blokjes op de houtskool en steekt ze aan. De kap laat je open staan totdat de houtskool gloeit.

Aanmaakwokkels


Deze rolletjes zijn gemaakt van (onbehandeld) houtschaafsel dat in was is gedrenkt. Ze branden geurloos en rookloos, lang en hard. Ideaal voor de firestarter en om de kamado aan te steken. Gewoon op je houtskool leggen en aansteken, de kap openhouden totdat de houtskool brandt.

Aanmaakvloeistof


Ik ben geen fan van aanmaakvloeistof en ook spiritus gebruik ik nooit. Voor het aansteken van een kamado moet je het zeker niet gebruiken. Dit zegt Big Green Egg erover: ‘Aanmaakvloeistoffen zullen worden opgenomen in het keramiek. Dit heeft een slechte invloed op de smaak van de te garen producten en bovendien kan de garantie van de Big Green Egg komen te vervallen bij verkeerd gebruik.’
Aanmaakblokjes zijn veel veiliger in gebruik dan aanmaakvloeistof of spiritus.

Firestarter (chimney)

Een firestarter (of chimney) is een soort mini-schoorsteen, een cilindervormige metalen bak waarin je houtskool en briketten snel kunt laten branden. Onderin leg je een paar bruine aanmaakblokjes, daarna vul je de bak met houtskool of briketten en steek je de aanmaakblokjes aan. Het schoorsteeneffect zorgt ervoor dat je kooltjes snel en gelijkmatig gaan branden. Zodra ze branden, stort je de firestarter leeg in je bbq.

Looftlighter

Een zeer handige tool om snel je bbq aan te steken (of je vuurkorf, kachel of openhaard). Je hebt geen aanmaakblokjes nodig en je mag er absoluut geen aanmaakvloeistof bij gebruiken. Het is eigenlijk een extreem hete föhn die je beslist niet op je haar moet richten. Het ding heeft maar één nadeel: je hebt er stroom voor nodig. Heel handig dus als je een stopcontact in de buurt hebt, volkomen nutteloos als dat niet zo is.