Share

Churrasco

Hoeveel betekenissen kan één woord hebben? Churrasco is werkelijk een toverwoord. In het Spaans en het Portugees is het allereerst de naam voor rundvlees of gegrild vlees in het algemeen. Maar het betekent nog véél meer.

In Brazilië is churrasco zowel de naam voor de barbecue zelf als voor alles wat erop wordt bereid in de gaucho-stijl. De gaucho’s, de veehoerders op de pampa’s, staken spiezen met vlees in de grond rond een vuur om het te grillen. Datzelfde gebeurt nu nog steeds in de restaurants. Een churrascaria is een steakhouse waar de obers met spiezen gegrild vlees rondlopen om je aan tafel te bedienen. Aan die spiezen zitten allerlei soorten vlees. Picanha, maar ook varkensvlees, kip en kippenharten, geit, pittige worstjes, et cetera. 

Bestel je in Chili churrasco, dan krijg je een sandwich. Maar wel een hele lekkere met dun gesneden gegrild vlees, tomaat, avocado en mayonaise.

In tal van Latijns-Amerikaanse landen staat churrasco voor elke gegrilde en dun gesneden steak (met sauzen en bijgerechten).

Bestel je in Portugal Frango de Churrasco dan krijg je gegrilde kip met rijst.

In Galicië verwijst churrasco naar gegrilde spareribs van varkensvlees of rundvlees.