Share

Vinkelap

Vinkelap, bavette, rauwBereiding reverse sear, eerst indirect garen op 120 ºC en daarna direct grillen bij 250 ºC. Voor rare tot 52 ºC kerntemperatuur, voor medium-rare tot 54 ºC. 
US flank steak | UK flank steak| DE rind flank steak  | FRbavette du Aloyau

De vinkelap wordt uit de vang (de flank) van het rund gesneden. Vroeger werd het meestal klein gesneden en als poulet of stoofvlees verkocht maar de bavette van een mooi rund kun je echt als een steak om en om bakken tot een kerntemperatuur van 52 graden. Dan is het zeer mals en heeft het geweldig veel smaak.

In het Algemeen Dagblad van 27-02-1960 wordt uitgelegd dat een vinkelap een deel van de vanglap is die men in Limburg de laphaas noemt.
Algemeen Dagblad 27-02-1960

De benamingen vinkelap, vanglap en bavette worden heel vaak als synoniemen gebruikt maar dat is niet terecht. Bij de informatie over de bavette lees je het uitgebreide verhaal. Hier in het kort: wat in Nederland als bavette wordt verkocht, kan zowel een vinkelap als halve maan zijn. Maar dat zijn echt twee verschillende delen: de halve maan is nog grover van structuur, heeft een langere draad en is nog malser. Beide delen liggen in de vanglap dicht tegen elkaar aan.

Bekijk deze masterclass van Gertjan Kiers en je weet hoe het zit.