Share

Indirect grillen

Bij indirect grillen gaar je producten niet met directe stralingswarmte van de hittebron (houtskool, briketten, gasvlammen) maar met indirecte convectiewarmte. Je maakt van de BBQ feitelijk een heteluchtoven. In een kamado gebruik je een hitteschild om te voorkomen dat het product aan directe stralingswarmte wordt blootgesteld. Op een kogel BBQ zorg je ervoor dat het product niet direct boven de kooltjes ligt.

Indirecte convectiewarmte gebruik je op vele verschillende manieren en momenten tijdens het barbecueën:

    • bij alle low & slow bereidingen (van bijvoorbeeld short ribs, brisket en pulled pork)
    • tijdens het (warm) roken van gerechten
    • bij de klassieke methode waarbij je vlees eerst dichtschroeit boven de kolen en het daarna rustig laat garen bij indirecte hitte
    • bij de reverse sear-methode (eerst garen dan grillen) waarbij je begint met garen bij indirecte hitte en daarna het vlees pas dichtschroeit boven de kolen
    • voor het warm houden van producten zoals hamburgers en worsten die al klaar zijn

Indirect grillen op een kamado en een kogel-BBQ

Zodra je het hitteschild in de kamado legt, heb je indirecte hitte. Producten die je op het rooster legt, ontvangen geen directe stralingswarmte meer van de kooltjes. Tenzij je natuurlijk een kamado gebruikt met een half hitteschild. In dat geval heb je een directe en een indirecte zone in je BBQ.

Op een kogel-BBQ zijn er diverse manieren om indirecte hitte te creëren voor het garen van je product. Je kunt de kooltjes allemaal aan de ene kant van de BBQ leggen en het product aan de andere maar je kunt ook kooltjes aan weerszijden leggen voor een meer gelijkmatige garing. Een ring van kooltjes aan de rand van de BBQ is ook een optie.
Het voordeel van een kogel-barbecue bij indirect grillen is het feit dat de hitte in de BBQ makkelijk naar buiten uitstraalt. Het staal houdt de warmte veel minder goed vast dan de keramiek van een kamado. De kans dat de hitte van de kolen het product te snel gaart, is daardoor niet zo heel groot.
Wil je geen enkel risico nemen, dan kun je met aluminiumfolie of met bakstenen de kooltjes afschermen. Je bouwt dan een scheidingswandje dat de stralingswarmte tegenhoudt.
Voor veel BBQ’s zijn er inmiddels mandjes verkrijgbaar waarin je briketten mooi compact kunt stapelen en die je makkelijk kunt verplaatsen.

Ook op een gasbarbecue kun je indirecte hitte gebruiken door een deel van de branders niet te gebruiken. Op dat deel van de BBQ kun je dan bijvoorbeeld je hamburgers of worsten warm houden zonder dat ze verder garen of zelfs verbranden.