Share

Caveman Style


Het garen van voedsel (vlees, maar ook groenten en vis) door het direct op de gloeiende kolen te leggen. Alleen vlees dat flink wat vet bevat, kun je op deze manier in 1 of 2 minuten van een superkrokant laagje voorzien nadat je het hebt gegaard op het rooster. De temperatuur van houtskool kan oplopen tot boven de 600 graden, dan wordt zelfs een een komkommer krokant.

Wees gewaarschuwd voordat je holbewonerssteak oppeuzelt want deskundigen wijzen erop dat dit ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.  Het vlees wordt niet alleen superkrokant maar ook superkankerverwekkend. Bij het bereiden van rood en vetrijk vlees op hoge temperatuur kunnen er polycyclische koolwaterstoffen en heterocyclische amines ontstaan. Dat zijn beide kankerverwekkende stoffen. Ook bij het grillen op een gewone bbq kunnen deze stoffen ontstaan, maar bij het garen van vlees direct op de kolen is het gevaar aanzienlijk groter.
Het vooraf marineren van vlees verkleint het risico.