Share

Tube smoker

Tube smoker Marcel Maassen bbq buddy

Een tube smoker is een geperforeerde stalen pijp die je kunt gebruiken om warm of koud te roken. Behalve ronde buizen (tubes) zijn er ook driehoekige, rechthoekige en modellen met nog meer hoeken te koop, in allerlei verschillende afmetingen.

Om koud te roken, gebruik je houtmot. Je vult de smoker en steekt de houtmot aan één kant (weinig rook) of aan beide kanten (veel rook) aan.
Om warm te roken, gebruik je droge houtsnippers (voor korte rooksessies) of hout pellets (om urenlang te roken). Je kunt de smoker direct op de kolen leggen voor veel rookontwikkeling maar je kunt ook een gloeiend kooltje of een bruin aanmaakblokje gebruiken om het rookhout aan te steken en daarna langzaam te laten smeulen. Op die manier kun je gedoseerd rook aan je gerechten toevoegen.

Een tube smoker is geschikt voor alle soorten barbecues die je met een kap of deksel kunt afsluiten. Ook in gasbarbecues, elektrische barbecues, in een rookoven en zelfs in de gewone oven kun je de smoker gebruiken.

De tube smokers worden onder tal van verschillende namen en in verschillende maten verkocht. Het is echt een fijne accessoire die het roken een stuk eenvoudiger maakt.