Share

Dome-temperatuur

Thermometer Big Green Egg Marcel Maassen BBQ Buddy

De dome-temperatuur is de luchttemperatuur in een BBQ met een gesloten deksel of kap. Het is de temperatuur die je afleest op de ingebouwde thermometer van een kogel-BBQ of kamado.

De dome-temperatuur wijkt met name bij indirect grillen (sterk) af van de temperatuur ter hoogte van het vlees. Warme lucht stijgt op, weet je nog? Omdat de dome-thermometer altijd in de nok van de kap of het deksel is gemonteerd, meet deze een hogere waarde dan de feitelijke luchttemperatuur rondom het vlees. BBQ’ers melden in fora verschillen tot wel dertig graden.

Moet je daar zenuwachtig van worden? Nee, geenszins. Elk BBQ-recept dat een bereidingstijd koppelt aan een bepaalde dome-temperatuur, is per definitie onbetrouwbaar. De vorm en het volume van het vlees zijn allesbepalend en de kerntemperatuur is je enige nauwkeurige leidraad bij de bereiding.

Het zou wél een probleem zijn als de lucht rondom het vlees juist veel heter zou zijn dan de dome-thermometer aangeeft. Dan gaart het vlees waarschijnlijk te snel en wordt het droog en taai. Maar te langzaam garen, bestaat eigenlijk niet. Van trager garen wordt geen enkel stuk vlees slechter, integendeel.

Meten met een aardappel

Wil je ook de temperatuur ter hoogte van het rooster exact meten, dan kun je daarvoor een wat duurdere of zelfs een hele dure thermometer aanschaffen. Maar met een doodgewone kernthermometer en een aardappel lukt het ook. Jawel, een aardappel. En dat hoeft niet speciaal een Bintje of een Eigenheimer te zijn, elke aardappel voldoet. Je gebruikt die aardappel namelijk alleen als houder voor de probe (de pin die je in het vlees steekt) van je kernthermometer. Steek die probe dwars door de aardappel en leg hem zo zwevend naast het vlees. Zo meet je nauwkeurig de temperatuur ter hoogte van het vlees.
De aardappel vervangen door een ui of iets anders mag ook hoor.