Share

Beer Can Chicken

Een kip die je indirect bereidt op een geopend blikje bier dat je voor de helft hebt leeggedronken en eventueel met kruiden hebt gevuld. Doordat de kip op het bierblikje rechtop staat, zal deze gelijkmatig rondom garen. Het bier in het blikje doet voor de smaak of de sappigheid van de kip echter niets. Het bier bereikt bij deze indirecte garing (op relatief lage temperatuur dus) immers niet het kookpunt waardoor er geen verdamping plaatsvindt. De bierdamp trekt niet in de kip.

Wrijf de kip voor het bereiden op de huid maar vooral ook onder de huid in met jouw favoriete rub. Dat is even pielen. Je kunt de huid van de kip met een eetlepel en met je vingers losmaken en daarna je rub onder de huid wrijven.
Gril de kip indirect met een dome-temperatuur van maximaal 140 graden. De kip is klaar als de kerntemperatuur in het dikste deel 75°C heeft bereikt. Alle ziekmakende micro-organismen zijn nu dood en je kip is nog steeds mals en sappig.

In alle bescheidenheid: ik mag mij echt nog steeds Nederlands Kampioen Beer Can in Butt Chicken noemen. Sinds het laatste kampioenschap in 2016 is dit kampioenschap immers niet meer georganiseerd. En die laatste keer wonnen wij. We hadden als mede-organisator natuurlijk wel maar een handjevol niet al te sterke tegenstanders uitgenodigd.