Chipotle
Gerookte en gedroogde jalapeñopeper, een belangrijke smaakmaker in de Mexicaanse en de Tex-Mex keuken.
Voor chipotles worden jalapeño’s gebruikt die al rood gekleurd zijn. Ze worden gerookt en daarna verder gedroogd. Chipotle kan zeer pittig zijn. Je kunt het kopen als hele peper, in poedervorm of vermengd in een saus.
In poedervorm is chipotle een interessant ingrediënt voor jouw dry rub. Maar kalm aan daarmee, anders slaan de vlammen uit je keel. Chipotle e adobo is ingeblikte gerookte en gedroogde jalapeños in een saus van tomaten, azijn, knoflook en specerijen. Mits gedoseerd is dat een geweldige hot & smokey toevoeging voor jouw BBQ-saus,
Zelf maken kan ook hoor. Rook rode jalapeño’s een uur of tien met flink wat rookhout. Kies hout met een stevig aroma, bij voorkeur mesquite. Na het roken zul je de pepers nog verder moeten drogen in de BBQ (of in de oven of voedseldroger). Daarna kun je ze eventueel vermalen tot poeder.