Share

Pulled pork

Pulled-pork-Marcel-Maassen-BBQ-Buddy

Pulled pork is een BBQ-gerecht van vlees uit de schouder van een varken dat je low & slow bereidt. De urenlange indirecte garing op lage temperatuur breekt het bindweefsel in het vlees af waarna je het makkelijk uit elkaar kunt trekken. Het vlees wordt zeer mals. De dry rub waarmee het vooraf wordt ingewreven en het rookaroma tijdens de bereiding op de BBQ of de smoker maken het zeer smaakvol.

De oorsprong van pulled pork ligt in het zuiden van de Verenigde Staten. Het wordt traditioneel geserveerd op een broodje met coleslaw en een saus op azijnbasis.

Malser en smaakvoller

Voor pulled pork wordt veelal Boston Butt gebruikt, een schouderdeel van het varken waar nog een been in zit. Een varkensschouder zonder been of een procureur zijn echter ook prima geschikt.
Om het vlees malser en smaakvoller te maken, wordt het vaak eerst gepekeld. Een andere manier die mensen gebruiken voor een zo sappig mogelijk eindresultaat is het injecteren van het vlees voor de bereiding met vocht (water, bouillon, appelsap, et cetera).
Je kunt pulled pork ook in de oven of in de slow cooker maken maar dan ontbreekt het rookaroma dat je op de BBQ toevoegt. Elke BBQ die je kunt afsluiten met een deksel of een kap en waarvan je de temperatuur constant op een lage temperatuur kunt houden, is geschikt om pulled pork te maken.