Share

Braai

Zuid-Afrikaanse BBQ party, een Braai

Met het woord ‘braai’ verwijzen de Zuid-Afrikanen zowel naar de BBQ zelf als naar het barbecueën. Op de braai worden typische Zuid-Afrikaanse dingen als boerewors, sosatie en mielies gegrild maar ook biefstuk, varkenskarbonades, schapenvlees en lamskoteletten. Maar geen kip, dat vinden ze ongeschikt voor de barbecue. Op de braai wordt ook dikwijls een stoofpotje gemaakt, een potjie.

De braai wordt altijd op hout gestookt. Pas als dat is verkoold, start de bereiding op de grill en krijgt het vlees de smaak van ’braaivleis’. Voor het hout geldt: hoe harder hoe beter. Voor de braai zijn sekelbos en kameeldoring het populairst.

Wij zijn gewend om alles wat van de BBQ komt meteen op te eten, maar tijdens een braai wacht men met eten tot alle voedsel klaar is.
Bij een bring & braai zorgt de gastgever voor de locatie en de hardware en de gasten brengen eten en drinken mee.

De braai is een belangrijke sociale aangelegenheid in Zuid-Afrika. Niet voor niets geldt de Erfenisdag, die elk jaar op 24 september wordt gevierd, ook als Nationale Braaidag. Op Erfenisdag viert Zuid-Afrika de eenheid in verscheidenheid. Het is de feestdag die mensen uit verschillende culturen en van verschillende afkomst samenbrengt. 

Nationale Braaidag Erfenisdag Zuid-Afrika Marcel Maassen BBQ Buddy