Share

Kamado

Kamado Marcel Maassen BBQ Buddy

Een kamado is een BBQ met een keramische mantel die zeer goed isoleert en uitstekend hitte vasthoudt. Dat geeft je een enorme precisie in het regelen en het constant houden van de temperatuur. In een goede kamado blijft houtskool vele uren gloeien bij een minimale zuurstoftoevoer. Dat is ideaal voor low & slow bereidingen, je hebt er vrijwel geen omkijken naar en je hoeft tussentijds geen houtskool toe te voegen.

Veelzijdige BBQ

Met een kamado kun je tal van kooktechnieken hanteren: grillen, roken, stoven, stomen, bakken, wokken, slow cooken, et cetera. Het is een buitengewoon veelzijdige BBQ. Het enige nadeel: met de standaard accessoires van je kamado kun je meestal geen twee hittezones tegelijkertijd creëren. Met het hitteschild – als dat al wordt meegeleverd – gril je met indirecte hitte, zonder hitteschild met directe hitte. Het één of het ander. Veel merken hebben wel accessoires waarmee je die dubbele hittezone toch kunt creëren op de kamado, zoals een half hitteschild.

Wennen

Het is behoorlijk wennen als je de overstap maakt van direct grillen boven de kolen zonder kap of deksel naar het koken met een kamado waarbij je in veel gevallen met indirecte hitte werkt. Met een kamado houd je bij vrijwel alle bereidingen de kap gesloten.
Gaandeweg leer je jouw kamado steeds beter kennen en ontdek je wat wel en niet werkt. Een voorbeeld: een kamado van 120 graden naar 250+ opstoken gaat razendsnel: je zet de schuiven boven en onder open en dankzij het schoorsteeneffect vliegt de temperatuur omhoog. Maar o jee als je daarna toch weer op 110 graden low & slow wilt gaan garen, dan is het wachten geblazen. Die fantastische isolatie van de keramiek zorgt ervoor dat de BBQ héél langzaam afkoelt. Cruijff zei het omgekeerde maar dit is toch ook waar: elk voordeel heb zijn nadeel.

Wees lief voor je kamdo

In een kamado stook je altijd houtskool. Briketten geven te veel as bij verbranding die de doorstroming van lucht belemmert. Gebruik nooit witte aanmaakblokjes, aanmaakvloeistof of spiritus om de houtskool in de kamado aan te maken. De paraffine in de aanmaakblokjes en de chemische stoffen in dit soort producten trekken in de poreuze keramiek. Die geur krijg je er vrijwel niet meer uit en ga je proeven in je gerechten.

Hulp bij aanschaf

Overweeg je de aanschaf van een kamado, dan is het boek Hete kolen compleet van Jeroen Hazebroek en Leonard Elenbaas een aanrader. Zij helpen je op weg met heel veel informatie en tips.

Hazebroek Hete Kolen BBQ Buddy