Share

Hitteschild (heat deflector)

De ConvEGGtor is het hitteschild van de Big Green Egg

Als je een kamado koopt, dan kun je gewoon niet zonder een hitteschild. Dat heb je nodig om indirect te kunnen grillen en dat is toch waarschijnlijk een belangrijke reden voor de aanschaf. Het hitteschild wordt dikwijls meegeleverd maar toch niet bij alle merken. Behoorlijk vreemd natuurlijk, alsof je een auto zonder wielen koopt.

Voor het hitteschild hanteren merken vaak eigen namen. The Big Green Egg noemt het tegenwoordig de ConvEGGgtor (soms kun je zo intens moe worden van woordspelingen, heb jij dat ook?) Kamado Joe en Primo houdt het op de gangbare term Heat Deflector, bij Black Basterd heet de Plate Setter. Allemaal hetzelfde ding dat hetzelfde moet doen: ervoor zorgen dat jouw vlees, vis of groenten niet aan de directe hitte van de houtskool worden blootgesteld. Zo alleen kun je low & slow garen in je kamado.

Zonder een hitteschild zal de dome temperatuur al snel richting de 200 graden schieten, zelfs als je de schuiven boven en onder vrijwel helemaal sluit. Met een hitteschild hou je de temperatuur constant rond de honderd graden bij een minimale luchttoevoer.

Tip voor de Big Green Egg-gebruikers: je kunt de Conveggtor met de opstaande randen omhoog en omlaag in de kamado leggen. Richt je de randen omhoog, dan ligt de steen nog dichter op de houtskool en krijgt deze nog minder zuurstof. Zo kun je de hitte dus ook nog beter temperen.